Hieronder tref je een aantal recepten aan die ik veel heb gebruikt in kookworkshops en zelf regelmatig maak. Per recept wordt aangegeven voor welke types het geschikt is: Luchttype, Vuurtype en/of Water/aardetype. Vaak zijn recepten met wat aanpassingen geschikt te maken voor meerdere types. Natuurlijk vind je ook terug bij welk hoofdstuk van het boek ‘Het ABC van gezond eten’ het recept geplaatst kan worden. Veel kookplezier en eet smakelijk!
Ingrediënten:
1 kopje basmati rijst
Half kopje gele mung dal (linzen)
3-4 kopjes water
1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
2 centimeter verse gember in kleine stukjes
Indien verkrijgbaar: 10 curry blaadjes
¼ tl zwart mosterdzaad
¼ tl fenegriekzaad
1 tl komijnzaad
½ tl geelwortelpoeder (kurkuma)
½ tl komijnpoeder
eventueel fijn gesneden groenten zoals wortels, sperzieboontjes of spinazie
zout en peper naar smaak
Laat de mungdal een uurtje weken in warm water en was de rijst. Kook het water. Verhit de ghee in een pan en zodra deze heet is voeg dan de mosterdzaad, de fenegriekzaad, de komijnzaad en iets later de gember en de curryblaadjes toe. Zet het vuur niet te hoog zodat het geheel niet aanbrandt. Voeg dan de rijst en dal toe en roer tot de rijst er transparant uitziet. Voeg dan de komijnpoeder, de peper en de geelwortel toe en de eventueel fijn gesneden groenten. Voeg dan voorzichtig het water toe en zet dan de pan op laag vuur met de deksel erop. De kitcheri zal in 20 minuten klaar zijn. Kijk regelmatig en zorg ervoor dat de kitcheri niet te papachtig wordt. Roer niet te vaak. Wanneer de dal zacht is, is de kitcheri klaar. Aan het einde kun je zout toevoegen.
Luchttype: gebruik een schijfje citroen erbij.
Vuurtype: gebruik wat verse koriander en laat het fenegriekzaad achterwege
Water/aardetype: serveer er wat pickle bij.
Muwngbonensoep (3 a 4 personen)
Mungbonen worden in de ayurvedische geneeskunde veel gebruikt vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Mungbonen zijn gedroogde zaden. Als je deze laat ontkiemen groeien ze uit tot taugé. Behalve dat ze een goede bron van eiwitten en vitamine B zijn, helpen ze het lichaam enorm om te ontgiften en herstellen ze de lever. Ze helpen het cholesterol op peil te houden, voeren slijm en vocht af en zijn heel licht verteerbaar.
Eet af en toe eens ondestaande soep of bouw wekelijks een mungbonensoep-dag in voor een licht gevoel, energie en een oppepper voor je gezondheid.
Ingrediënten:
250 gr groene mungbonen
warm water
2 eetlepels ghee (geklaarde boter)
2 teentjes knoflook in stukjes
5 cm verse gember in stukjes
½ theelepel geelwortel
½ theelepel zwart mosterdzaad
10 curryblaadjes (indien verkrijgbaar)
2 snufjes asafoetida (= hing, verkrijgbaar bij de toko)
3 theelepels komijnzaad
2 theelepels korianderpoeder
zout en peper
Week de mungbonen een hele nacht in voldoende water. Gooi het water weg en was de bonen goed. Verhit de ghee in de pan en doe als eerste de mosterdzaadjes erbij. Als deze gaan springen, kunnen de rest van de specerijen erbij behalve het zout. Voeg tenslotte de gember en de knoflook toe en roer het geheel door. Zorg dat het niet aanbrandt. Laat het heel kort bakken en doe dan de bonen erbij en voeg heet water toe. Laat het 40 minuten koken tot de bonen zacht en gebroken zijn. Voeg (tussendoor) meer water toe indien nodig.
Luchttype: gebruik iets meer ghee en iets minder knoflook
Vuurtype: laat knoflook uit het recept
Water/aardetype: heel goed voor dit type
Appelchutney voor 4 personen
Ingrediënten:
500 gram appels
1 eetlepel ghee
1 theelepel geraspte gember
½ rode chili in kleine stukjes (niet voor pitta)
1 kaneelstokje
½ theelepel geelwortel
sap en rasp van een halve biologische citroen
4 eetlepels water
1 eetlepel oerzoet
Was en schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij ze daarna in blokjes of in schijfjes. Verhit de ghee in de pan. Als de ghee heet is voeg dan de gember, chili en kaneelstokje toe en bak dit kort. Doe vervolgens de appels en de geelwortel erbij. Bak de appels totdat ze bruin beginnen te worden. Doe dan de sap en rasp van de citroen erbij . Giet er dan een beetje water bij. Doe een deksel op de pan en laat de chutney 15 minuten doorkoken, regelmatig roeren. Als de appels zacht zijn stamp ze dan een beetje fijn. Voeg de oerzoet toe en blijf roeren totdat de chutney dik begint te worden. Serveer op kamertemperatuur.
Luchttype: goed voor dit type
Vuurtype: laat de chili uit het gerecht
Water/aardetype: laat de oerzoet uit het gerecht
Ingredients:
1 kop gekookte kikkererwten (koop zak gedroogde en week ze een nacht)
½ kop tahini
1 uitgeperste citroen
1 of 2 knoflook
½ theelepel komijn
zout
olijfolie
parsley
Doe de benodigde kikkererwten in een bak met water en was ze goed. Laat ze 12 tot 14 uur in het water staan en was ze tussendoor nog een paar keer. Hoe beter ze geweekt zijn, hoe minder de kans op gasvorming in de darmen na het eten ervan. Doe de kikkererwten dan in een pan en kook ze zo’n 2,5 uur. Zij zijn gaar als ze zacht zijn. Schep tijdens het koken het schuim uit de pan en haal de losgelaten velletjes eruit.
Doe de kikkererwten vervolgens in de blender en blender het geheel glad. Voeg dan de overige ingredienten toe (behalve de olijfolie en de parsley). Blender het geheel goed door en voeg een beetje water toe als de hummus te droog wordt. Eet het geheel met wat olijfolie.
Kitcheri (2 personen)
Kitcheri is een eenpansgerecht gemaakt van rijst, linzen, specerijen en mogelijk ook groenten. Dit is een basisrecept, maar de hoeveelheid specerijen en de groente-keuze kan altijd aangepast worden aan de individuele smaak. Kitcheri is voedzaam, een goede bron van volwaardige eiwitten en zeer gemakkelijk verteerbaar. Mungdal is verkrijgbaar bij de toko.
Ingrediënten:
1 kopje basmati rijst
Half kopje gele mung dal (linzen)
3-4 kopjes water
1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
2 centimeter verse gember in kleine stukjes
Indien verkrijgbaar: 10 curry blaadjes
¼ tl zwart mosterdzaad
¼ tl fenegriekzaad
1 tl komijnzaad
½ tl geelwortelpoeder (kurkuma)
½ tl komijnpoeder
eventueel fijn gesneden groenten zoals wortels, sperzieboontjes of spinazie
zout en peper naar smaak
Laat de mungdal een uurtje weken in warm water en was de rijst. Kook het water. Verhit de ghee in een pan en zodra deze heet is voeg dan de mosterdzaad, de fenegriekzaad, de komijnzaad en iets later de gember en de curryblaadjes toe. Zet het vuur niet te hoog zodat het geheel niet aanbrandt. Voeg dan de rijst en dal toe en roer tot de rijst er transparant uitziet. Voeg dan de komijnpoeder, de peper en de geelwortel toe en de eventueel fijn gesneden groenten. Voeg dan voorzichtig het water toe en zet dan de pan op laag vuur met de deksel erop. De kitcheri zal in 20 minuten klaar zijn. Kijk regelmatig en zorg ervoor dat de kitcheri niet te papachtig wordt. Roer niet te vaak. Wanneer de dal zacht is, is de kitcheri klaar. Aan het einde kun je zout toevoegen.
Luchttype: gebruik een schijfje citroen erbij.
Vuurtype: gebruik wat verse koriander en laat het fenegriekzaad achterwege
Water/aardetype: serveer er wat pickle bij.
Linzenburgers (10 kleine burgers)
Linzen zijn hele goede bronnen van eiwitten en zijn goed vleesvervangers. Deze linzenburgers kunnen gemaakt worden van verschillende soorten linzen en er kunnen eventueel groentes naar keuze worden toegevoegd.
Ingredients:
1 kop gekookte witte basmatirijst
1 kop gekookte en uitgelekte linzen naar keuze
1 kop gekookte en uitgelekte kikkererwten
rijstemeel (eventueel)
1 dl kokosolie
2 eetlepels gesneden peterselie
1 eetlepel fijngesneden gember
1 tl geelwortel
1 tl kerriepoeder
1 tl korianderpoeder
½ theelepel garam masala
Peper en zout
Stamp de kikkererwten fijn met een stamper of pureer ze in de blender, beetje water
Meng de puree met de rijst en de linzen.
Breng de puree op smaak met de peterselie, de gember, geelwortel, de kerriepoeder, de korianderpoeder, de garam masala, peper en zout.
Maak kleine bolletjes van de puree en druk ze plat.
Voeg wat rijstemeel toe als de puree te vochtig is.
Verhit de kokosolie in een pan en bak de linzenburgers tot ze een krokant korstje hebben.
Groentes die je kunt toevoegen: wortels, pompoen, erwten of boontjes.
Combineer met een chutney of raita.
Ingrediënten:
150 gram pompoen indien inclusief schil
150 gram wortels
Eventueel nog andere seizoensgroente
1 kleine rode ui, geschild en in plakjes gesneden
2 bosuitjes
2 eetlepels olijfolie
2 takjes verse of gedroogde tijm
1 theelepel komijnpoeder
zout en peper
Wat verse peterselie
100 gr quinoa
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel rozijnen
1 eetlepel pijnboompitten, licht geroosterd
Handje goed gekookte kikkererwten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de gesneden pompoen, wortel, bosui en rode ui in een ovenschaal met de olie, tijm en zout en peper. Mix goed. Bak de groente dan 20 – 25 minuten in de oven totdat ze zacht zijn (na 15 minuten kun je de groentes even doorroeren).
In de tussentijd kook je de quinoa in wat water totdat deze gaar is en de witte halve maantjes van de quinoa zichtbaar zijn. Rooster de pijnboompitten even. Zodra de groentes gaar zijn, schep je de quinoa erbij. Voeg vervolgens het citroensap, de rozijnen, pijnboompitten, wat extra olijfolie, kikkererwten, komijn en gesneden peterselie erbij. Mix goed.
Dit gerecht is het meest geschikt voor water/aardetypes.
Havermout voor 1 persoon
Havermout is heel voedzaam, licht verteerbaar en je kunt je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten. Het is een top-ontbijt voor een energieke start van de dag!
Ingrediënten:
40 – 50 gram havermout
paar cardamomzaadjes of poeder
1 kaneelstokje of kaneelpoeder
Handje amandelen of andere noten, pompoenzaden of zonnebloempitten
Rozijnen, abrikozen, dadels, vijgen of ander gedroogd fruit in stukjes
Water, verse melk, geitenmelk, havermelk, amandelmelk of rijstemelk.
Kook de havermout volgens de instructie in water of melk of een combinatie hiervan.
Voeg de laatste drie minuten de kaneel, cardamom, zaden, noten en gedroogd fruit toe en laat dit even meekoken. Voeg wat extra water toe indien nodig. Om het gedroogd fruit zachter te krijgen, kun je het ook eerst een uurtje te laten weken in heet water voor je het kookt. Indien gewenst: aan het einde toevoegen van een beetje maple syrup, biologische rietsuiker, honing of een ander natuurlijk zoetmiddel. Let op: honing kun je niet meekoken.
Dit ontbijt is geschikt voor alle types; de luchttypes hebben het meest baat bij havermout.
Gekruide rijst met citroen
Ingrediënten:
250 gr basmatirijst
1 eetlepel olie
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel mosterdzaad
5 curryblaadjes
1 kaneelstokjes
1 groene spaanse peper, fijngehakt
5 dl water (heet)
½ theelepel geelwortel (optioneel
2 eetlepels citroensap
zout naar smaak
1 citroen, in 8 schijfjes
6 takjes peterselie
Was de rijst in koud water en laat deze 15 minuten weken, vervolgens uit laten lekken in een vergiet of zeef. Verhit ondertussen de olie in een rijstpan boven een matig vuur. Wanneer de olie goed war is voeg dan het komijnzaad, mosterdzaad, de curryblaadjes en het kaneelstokje toe. Als de komijnzaadjes van kleur veranderen kan de spaanse peper erbij. Roer even en doe de uitgelekte rijst in de pan en roer goed, bak de rijst totdat de korrels doorschijnend worden. Voeg voorzichtig het hete water toe, de rijst zal gaan sputteren dus zet de pan iets verder van je vandaan. Voor gele rijst kun je nu ook de geelwortel toevoegen. Doe een deksel op de pan en laat de rijst zonder te roeren ongeveer 20 minuten doorkoken. Sprenkel nu het citroensap en rijst over de rijst. Garneer met citroenschijfjes en takjes peterselie en serveer warm.
Ingrediënten:
Voor de masala (kruidenmengsel):
2 teentjes knoflook
1 stuk verse gember (3 cm)
1 eetlepel korianderzaadjes
1 gedroogde rode chili’s
1 theelepel geelwortel
Rooster de korianderzaadjes, schil en snij de gember en knoflook en vijzel alles, (behalve de geelwortel) fijn. Doe een handpalm vol met water bij het mengsel terwijl je het fijnmaakt. Doe de geelwortel er op het laatst bij.
4 grote bieten of meerdere kleine
1 eetlepel ghee
1 eetlepel masala (zie hierboven)
2 shallotjes
zout naar smaak
Wat peterselie of koriander ter garnering
Kook de bieten gaar, schil ze en snijdt ze in blokjes. Verhit de olie in de pan en doe de shallotjes erbij en bak totdat ze gaar zijn, doe dan de eetlepel wintermasala in de pan en bak een paar minuten. Doe vervolgens de bieten en zout erbij en roer. Voeg twee eetlepels water toe, doe een deksel op de pan en laat het geheel 5 minuten koken. Schep voor het serveren de verse peterselie of koriander erdoorheen.
Dit gerecht is vooral geschikt voor Luchttypes en Water/aardetypes.
Pompoencurry voor 4 personen
Deze curry is mijn favoriet. De kruiden, de uien en de kokos geven de pompoen iets extra’s. Heel lekker als je er verse curryblaadjes doorheen kunt doen. Je kunt de curry goed combineren met een rijstgerecht en dal. Pompoen is een herfstgroente, zeer goed voor vata en heel voedzaam.
Ingrediënten:
400 gr. pompoen
1 ui, in reepjes gesneden
stukje verse gember van 2 cm
1 theelepel geelwortel
100 gr gedroogde en gemalen kokosnoot
2 theelepels komijnzaad
3 eetlepels kokosolie
1 theelepel mosterdzaad
¼ theelepel fenugreekzaadjes
10 currybladeren
zout en peper
verse koriander, fijngesneden
limoensap
Snij de pompoen in blokjes en haal de pitten eruit. Doe de blokjes in een pan met de geelwortel, zout en 400ml water. Breng het aan de kook en laat het dan koken totdat de blokjes gaar zijn.
Maal in de tussentijd de helft van de kokosnoot (volg deze stap ook als het gedroogde kokos is!) met de komijnzaadjes fijn in een foodprocessor en doe het bij het pompoenmengsel, kook het voor 2 minuten en haal het dan van het vuur.
Verhit de olie in een koekenpan. Voeg eerst de fenugreekzaadjes en dan de mosterdzaadjes toe. Wanneer de mosterdzaadjes springen in de pan voeg dan de ui en fijngesneden gember en de currybladeren toe. Bak op een laag vuurtje totdat de ui goed gebakken en doorzichtig is, maar niet te bruin is. Voeg nu de rest van de kokosnoot toe en bak kort verder totdat de kokos gouden bruin is. Doe het kokosnootmengsel bij de pompoen, roer en serveer met een paar druppels limoensap en de gesneden koriander. Voeg zout en peper toe naar smaak.
Moru Curry
Ingredienten:
1eetlepel plantaardige olie
1 tl mosterdzaad
1 kleine ui, in hele dunne plakjes gesneden
½ lauki (indiase komkommer) (kan ook vervangen worden door plantaan)
1 gedroogde rode chili’s
handjevol currybladeren
1cm verse gember, geschild en fijn geraspt
1 groene chili, met een snee in de lengte
1 tl geelwortel
400 gr yoghurt
zeezout
Verhit de olie in een koekenpan, voeg vervolgens de mosterdzaadjes toe en wacht totdat ze beginnen te “dansen”. Voeg de ui, gedroogde rode chili’s, currybladeren en 1 tl zout toe. Bak het geheel 5 minuten en voeg de lauki toe. Bak totdat de lauki zacht en de ui zacht en goudgeel is. Voeg vervolgens de geraspte gember en chili toe en bak voor een minuut. Voeg de geelwortel toe en bak voor 30 seconden.
Haal de pan van het vuur en roer langzaam de yoghurt door de specerijen. Verhit het geheel dan zachtjes een minuut, voortdurend roerend. Het is belangijk dat de yoghurt niet te hoog verhit wordt want dan gaat het schiften. Serveer dit gerecht als een bijgerecht.
Heel eenvoudig te maken en zeer voedzaam en smakelijk zijn deze truffels. Serveer ze bij de koffie, als tussendoor of als toetje. Je kunt kinderen deze ook zelf laten maken. Gedroogd fruit is ‘goed zoet’ voor kinderen, lekker en boordevol voedingsstoffen.
Ingrediënten:
150 gr (gepelde) amandelen
200 gr zachte dadels
1 eetlepel cacao
½ theelepel geraspte sinaasappelschil
beetje kokosrasp
Maal de amandelen heel fijn in een blender en doe ze in een kom. Ontpit dan de dadels en maal deze ook fijn in een blender. Niet te lang want dan kan de blender vastlopen. Kneed nu de dadels, cacao en sinaasappelschil door de amandelen. Maak nu kleine balletjes en rol ze door de kokosrasp.
Chocolademelk met chili, kaneel en kardemom
Deze verrukkelijke warme chocolademelk komt uit de film ‘Chocolat’ en smaakt inderdaad superlekker! Het geheim zit hem in de chilipoeder! Geef dit kinderen als ze uit school komen met wat noten en gedroogd fruit, een suikervrij koekje of maak de bovenstaande truffels erbij.
Ingrediënten:
4 del melk
100 gram pure chocolade
1 kaneelstokje
1 vanillestokje
1 snufje kardemom
1 snufje chilipoeder
Doe de melk, de chilipoeder, de kaneel en het vanillestokje in een pan en verwarm het op laag vuur. Laat eventjes koken en zet het vuur dan lager. Voeg de brokjes chocola toe. Laat de chocolade smelten en breng het kort tegen de kook aan. Giet het door een zeefje in een grote mok. Doe er ter garnering een flinke dot slagroom en wat chocoschaafsel of cacao poeder bovenop!
Citroenpannenkoekjes van spelt en polenta
Maak eens een wat andere pannenkoek of laat kinderen zelf knutselen met onderstaand recept. Geef ze dit bijvoorbeeld als warm en voedzaam ontbijt of als een verwenlunch! In de zomer kun je er nog wat fruit bij geven.
Ingrediënten:
1 grote theelepel ghee
50 gr (spelt) meel
50 gr maïsmeel (fijne polenta)
3/4 eetlepel ruwe rietsuiker
½ theelepel citroenrasp
1 eetlepel rozijnen (of blauwe bessen)
130-135 ml karnemelk
1 theelepel citroensap
1 eetlepel fijngesneden munt (naar wens)
Smelt de ghee in een koekenpan. Meng alle droge ingrediënten in een mengkom, maak een kuiltje in het midden en giet er de karnemelk, citroensap en gesmolten boter in. Meng het geheel met een garde vanuit het midden, waarbij je steeds iets van de droge ingrediënten door de vloeistof heen roert zodat er een dik beslag ontstaat. Doe dan de rozijnen of blauwe bessen erbij.
Verhit de pan weer en smelt een klein beetje boter. Doe scheppen van het beslag in de pan (ongeveer 5 cm doorsnee) met voldoende ruimte tussen de pannenkoekjes. Draai het vuur wat lager en bak ze ongeveer een minuut. Wanneer ze aan de onderkant gebakken zijn draai ze dan voorzichtig om om de andere kant te bakken totdat beide zijden goudkleurig zijn. Doe de pannenkoekjes in een ovenschaal en houdt ze warm totdat alle pannenkoekjes gebakken zijn.
Serveer met honing (beste voor kapha) of ahornsiroop (beter voor pitta en vata ) Vata kan er ook nog wat ghee opdoen.
Vermicellisoep met ballen
Kinderen zijn vaak dol op soep. Soep is heel geschikt om klaar te hebben als ze uit school komen. Ze krijgen dan een warme en voedzame, maar niet te zware maaltijd waar ze de rest van de middag op door kunnen. Heb je geen tijd? Deze soep is wel heel simpel te maken en altijd een succes.
Ingredienten:
2 biologische bouillonblokjes
zakje soepgroente
handje vermicelli
wat biologische runder-soepballetjes kant en klaar
Zet het water op en doe de blokjes erbij. Als het kookt, voeg dan de balletjes en de vermicelli toe. Kook de groentes de laatste minuten mee. Schep op de borden en geef er een boterham met roomboter bij.
Famous witte bonensoep
Ingredienten:
300 gram soepvlees (rund, biologisch)
2 mergpijpjes
grote zak soepgroente
5 middelgrote aardappels
biologische rundersoepballetjes
pot witte bonen
peper en zout
Zet het soepvlees en de twee mergpijpjes op in water en laat het 2 tot 3 uur sudderen. Haal in het begin het schuim eraf en gooi aan het eind de mergpijpjes weg (merg kun je in soep laten) en snij het vlees klein.
Als je geen tijd hebt om soep te trekken, koop dan twee potten kant- en-klaar runderbouillon met rundvlees en leng die aan met zelfde hoeveelheid water. Voeg de soepgroente en de aardappels in stukjes toe. Doe ook de soepballetjes erbij het laat het geheel 10 minuten koken.
Ingrediënten:
1 eetlepel olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 stronkjes broccoli, in kleine stukjes met 2/3 deel van de stronk
3 laurierbladeren
3 eetlepels rauwe cashewnoten
zout en peper naar smaak
4 dl water
Verhit de olie in een soeppan en fruit het uitje. Doe dan de broccolistukjes en de laurierbladeren erbij en bak voor 5 minuten. Doe dan het gekookte water erbij en laat in 5-10 minuten gaar worden. Maal de noten met een beetje van het kookvocht fijn in de blender (beker). Voeg dan de broccoli en rest van het kookvocht toe en pureer tot een fijne soep. Breng op smaak met zout en peper.
Zonnebloempitten dressing
Dit is een heerlijke dressing voor over salade, maar kan ook goed gebruikt worden bij andere gerechten zoals rijstgerechten. De citroensap en de tamari maken de dressing lekker pittig, de zonnebloempitten geven de zachte textuur.
Ingrediënten:
ongeveer 50 gr zonnebloempitten
ongeveer 1,5 eetlepel citroensap
ongeveer 2 eetlepels tamari
ongeveer 5 eetlepels water (de hoeveelheid water kan aangepast worden).
een stuk gember van ongeveer 1/2 cm, gepeld.
Doe alle ingrediënten in een blender en maal het tot een fijne saus.
Verse korianderchutney (4 personen)
Sesamzaad is heel geschikt voor luchttypes. Als je veel vuur hebt, maak de chutney dan niet te pittig en laat de groene chili uit het recept. De yoghurt maakt deze zeer smaakvolle chutney lekker romig.
Ingrediënten
1 theelepel komijnzaad
3 eetlepels sesamzaad
25 gram gemalen kokosnoot
1 kopje verse koriander blaadjes
1 hete groene chilli
1,5 cm verse gemberwortel
30 ml water
1 theelepel zout
60 ml zure room of yoghurt (optioneel)
Haal de korianderblaadjes van de takjes totdat het alles bij elkaar 1 kopje is.
Rooster vervolgens het komijnzaad, sesamzaad en kokosnoot in een koekenpan over laag vuur. Rooster dit mengsel, terwijl je regelmatig roert totdat de kokosnoot bruin gekleurd is. Doe dit kokosnootmengsel bij de korianderblaadjes in de blender en voeg de overige ingrediënten toe. Mix totdat het een romige consistency heeft. Voeg eventueel nog wat water of yoghurt toe.
Eet af en toe eens ondestaande soep of bouw wekelijks een mungbonensoep-dag in voor een licht gevoel, energie en een oppepper voor je gezondheid.
Ingrediënten:
250 gr groene mungbonen
warm water
2 eetlepels ghee (geklaarde boter)
2 teentjes knoflook in stukjes
5 cm verse gember in stukjes
½ theelepel geelwortel
½ theelepel zwart mosterdzaad
10 curryblaadjes (indien verkrijgbaar)
2 snufjes asafoetida (= hing, verkrijgbaar bij de toko)
3 theelepels komijnzaad
2 theelepels korianderpoeder
zout en peper
Week de mungbonen een hele nacht in voldoende water. Gooi het water weg en was de bonen goed. Verhit de ghee in de pan en doe als eerste de mosterdzaadjes erbij. Als deze gaan springen, kunnen de rest van de specerijen erbij behalve het zout. Voeg tenslotte de gember en de knoflook toe en roer het geheel door. Zorg dat het niet aanbrandt. Laat het heel kort bakken en doe dan de bonen erbij en voeg heet water toe. Laat het 40 minuten koken tot de bonen zacht en gebroken zijn. Voeg (tussendoor) meer water toe indien nodig.
Luchttype: gebruik iets meer ghee en iets minder knoflook
Vuurtype: laat knoflook uit het recept
Water/aardetype: heel goed voor dit type
Ghee
Ghee ofwel geklaarde boter wordt in ayurveda veel gebruikt bij het bereiden van maaltijden en tevens voor medicinale doeleinden. Ayurveda vindt ghee de beste substantie om voeding in klaar te maken.
Doe ongezouten roomboter in een pan en smelt deze op een medium vuur.
Als de boter is gesmolten, zet het vuur dan laag. De boter gaat schuimen en dat is normaal. Blijf roeren zodat de boter niet aanbrandt.
Na zo’n 10 – 15 minuten zal het schuim verdwijnen en zakt het witte gedeelte naar de bodem van de pan. Dat is goed; roer af en toe zodat de boter niet aanbrandt. Soms blijft er wat schuim op de boter staan, terwijl het witte naar de bodem zinkt.
Tot nu toe heeft de boter een licht gele en heldere kleur. Nu wordt de kleur wat donkerder en begint het wat gebrand te ruiken en een wat krakkend geluid te maken. Wees voorzichtig want nu kan het aanbranden. Het is belangrijk om het bij dit punt nog even te blijven koken, omdat de neiging bestaat dat het niet voldoende gekookt wordt. Als het echt bruin wordt, haal het dan onmiddellijk van het vuur.
Voordat het aanbrandt, haal het van de vlam en laat het afkoelen. Laat de witte deeltjes nog wat zakken naar de bodem. Na zo’n 10 tot 15 minuten, haal het door een zeef en doe het in een goed afsluitbare glazen pot. Gooi de witte deeltjes die overblijven weg. Als de ghee lang genoeg gekookt is, blijft deze lang goed buiten de koelkast. Ghee dient buiten de koelkast bewaard te worden.
Amandelmelk
Amandelen zijn powerfood: zeer goed voor het immuunsysteem. Dit recept is geschikt als ontbijt, tussendoortje, na het sporten en heel goed voor mensen die moeten aansterken na ziekte. Het is superlekker, probeer maar:
Onderstaande ingrediënten zijn per persoon:
vijf amandelen, een dag/nacht geweekt in water
wat gemalen kardamom
beetje peper
150 ml warme melk of soyamelk
1 theelepel honing
beetje gember
theelepel ghee
Haal de amandelen uit het water. Giet er kokend heet water overheen zodat je de schilletjes er gemakkelijk af kunt halen. Doe de amandelen in een blender met de melk, de kardamom, gember, ghee en de peper. Blender het op hoge snelheid gedurende paar minuten. Giet de amandelmelk in een glas en roer er wat honing doorheen als de melk enigszins is afgekoeld.
lid van Algemene Nederlandse Vereniging
voor Ayurvedische Geneeskunde